Ukulele eller konsertukulele?

ALLA sorters UKULELE tillåtna vid rekordförsöket. Rekordlåten spelas i D-dur med ackorden D, A7 och G (klingande). Greppen för samma tonart kan variera på olika stora ukuleler men så länge man spelar i D-dur gör det ingen skillnad.

UKULELE är hawaiianska och betyder ungefär ”hoppande loppa”. Hawaiianerna tyckte att högerhanden såg ut som en insekt som dansade över strängarna. Instrumentet kommer ursprungligen från Portugal och kallas där fortfarande cavaquinho {kavakínjo} vilket lär betyda ungefär ”liten träbit”. En vanlig ukulele är ca 54 cm lång och väger bara runt 300 gram. För att skilja den vanliga ukulelen från andra instrument som också kallas ukulele kallas den ibland sopranukulele. Den är mestadels D-stämd vilket betyder A-D-F#-B  (uppifrån och ner).

KONSERTUKULELE
Man ser ibland folk spela på en ovanligt stor ”ukulele”, nästan som en mindre gitarr. Den kallas också ukulele, konsertukulele, fast den är avsevärt större, längre och tyngre och följaktligen en helton lägre stämd, C-stämd, G-C-E-A. Man kan fråga sig var gränsen går, hur stor får en ukulele egentligen vara för att fortfarande kallas ukulele!? Läs mer på Wikipedia.

TIPS TILL DIG MED KONSERTUKULELE
Anpassa den på ett enkelt sätt med blyertspenna och gummisnodd. Om du inte har en s k capodastro. En konsertukulele är alltså ofta stämd en helton under ukulelen, men strax kan du ta precis samma grepp som vi andra! Utan penna blir det andra grepp. Jag råkar i videon nedan säga att det är två ackord i Rekordlåten, men den uppmärksamme hör att något inte stämmer… det är tre ackord i Rekordlåten!

.

Om du har råkat få en ännu större ukulele i din hand, en tenorukulele eller bariton-ukulele, får du räkna med att det blir lite andra grepp och svårare att trycka ned den i picknick-korgen…? 😉